Haber7, Türkiye’nin Karadeniz’den çıkardığı gazın ve Gabar’dan çıkardığı petrolün Türkiye ekonomisine katkısı hesapladı. İki bölgeden çıkarılan kaynakların Türkiye’ye doğrudan 55 milyar TL’nin üzerinde katkı sağladığı belirlendi.
Haber7-ÖZEL
Enerji bakımından dışa bağımlı olan Türkiye son yıllarda attığı adımlarla dışa bağımlılığını azaltmak için harekete geçti. Denizlerde doğalgaz araması yapmak için peş peşe sismik arama ve sondaj gemileri alınırken, karada da terörden temizlenen bölgelerde yapılan petrol arama çalışmalarına hız verildi. Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için attığı adımlarla bugün 55 milyar liranın üzerinde doğrudan tasarruf sağladığı rakamlarla ortaya çıktı.
KARADENİZ GAZI VE GABAR PETROLÜNÜN KEŞFİ
Türkiye’nin enerji için yaptığı hamleler sonucunu da vermeye başladı. Türkiye ilk olarak güzel haberi Karadeniz’den aldı. Karadeniz’de ilk sondaj Temmuz 2020‘de yapılırken, Ağustos 2020’de 320 milyar metreküplük ilk doğal gaz keşfinin müjdesi verildi. Sondajlarına devam eden Fatih gemisi gaz keşfini arttırarak 540 milyar metreküp olarak güncelledi. Gazın keşfedilmesinin ardından hemen başlanan tesis çalışmaları sonrası Türkiye kendi gazını 20 Nisan 2023‘te kullanmaya başladı.
Türkiye’nin karadaki petrol arama çalışmalarından ise 2021 yılında güzel haber geldi. Türkiye’nin peş peşe operasyonlar yaparak terörden arındırdığı Gabar Dağı‘nda 2021′de çok büyük bir petrol keşfi yapıldı. Yaklaşık 1 milyar varillik petrol keşfinin hemen ardından başlayan petrol çıkarma çalışmaları sonuç verdi. Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarında kurulan platformlarla hedeflenen günlük rakam 100 bin varil olarak belirlendi.
GÜNCEL RAKAMLARI BAKAN AÇIKLADI
Türkiye’nin yerli enerji çalışmalarına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar dün açıklamalarda bulundu. Karadeniz gazı ve Gabar petrolüyle ilgili detayları aktaran Bakan Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 4,5 milyon metreküp gaz üretildiğini bildirdi.
Bakan Bayraktar, Gabar Dağı’ndaki petrol üretimine ilişkin ise “Bugün Gabar’da günde 40 bin varillik üretim yapılıyor. Bu sayı 100 bine çıkacak. Böylelikle 2025’te Türkiye petrol ihtiyacının yüzde 20’sini kendi kaynaklarından karşılayacak.” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKISI
Bakan’ın Türkiye’nin enerji kaynaklarına ilişkin verdiği üretim verilerinin ardından bu rezervlerden Türkiye ekonomisine yapılan katkı merak konusu oldu. Haber7, Karadeniz gazı ve Gabar petrolünün günlük üretim verileri ile dünya piyasasındaki petrol ve gazın güncel rakamlarını hesaplayarak, Türkiye ekonomisine yapılan katkıyı gün yüzüne çıkardı.
GABAR PETROLÜNÜN EKONOMİYE KATKISI 40 MİLYARIN ÜZERİNDE
Türkiye, Gabar’da kurulan tesislerden güncel olarak günlük 40 bin varil petrol üretimi gerçekleştiriyor. Bugünün dünya piyasası kurlarında bir varil petrolün 87 dolar olarak hesaplanmasının ardından Gabar petrolünden günde 3 milyon 480 bin dolar, ayda 104 milyon 400 bin dolar doğrudan gelir sağlandığı ortaya çıkıyor.
Gabar petrolünün yıllık olarak Türkiye’ye doğrudan katkısının ise 1 milyar 252 milyon 800 bin dolar olduğu güncel Türk lirası kuruyla bu rakamın 40 milyar TL’nin üzerine çıktığı görülüyor.
KARADENİZ GAZININ EKONOMİYE KATKISI 16 MİLYARIN ÜZERİNDE
Karadeniz gazında ise açıklanan rakamlara göre günlük 4,5 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapılıyor. Spot doğal gaz piyasasında 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 10 bin 56 lira 50 kuruş olarak belirtilirken 1 metreküp doğal gazın fiyatı 10,0565 Türk Lirası olarak karşımıza çıkıyor. Dünya piyasasındaki rakamlara göre, Karadeniz’de üretilen günlük 4,5 milyonluk gazın güncel değeri 45 milyon 254 bin 250 TL olduğu ortaya çıkıyor.
Karadeniz gazının yıllık olarak Türkiye’ye doğrudan katkısının ise 16 milyar 514 milyon 668 bin 250 TL olduğu hesaplanıyor.
DOLAYLI KATKI DAHA YÜKSEK
Gabar petrolü ve Karadeniz gazının Türkiye’ye doğrudan katkısının yıllık 55 milyar TL’nin üzerinde olduğu ortaya çıkarken, bu rakamın dolaylı olarak daha fazla olduğu öngörülüyor. Türkiye, Gabar’dan çıkardığı petrolü ve Karadeniz’den çıkardığı gazı bugün yurt dışından ithal etmiş olması durumunda vadeli ödeme ve faiz ödemeleriyle birlikte bu rakamın çok daha yüksek olacağı belirtiliyor.