Aksa Tufanı harekatı ile başlayan Filistin-İsrail savaşında siyonistlerin ekonomisi kırmızı alarm veriyor. İsrail şirketlerinin 3’te 1’i kapanırken 3’te 2’si ise yüzde 50’den fazla gelir kaybına uğradı.
Haber7 – ÖZEL
Gazze’de soykırım uygulayan işgalci İsrail’e yönelik Türkiye ve dünya genelinde boykotlar çığ gibi büyüyor. Siyonistlerin ekonomisine ağır darbe vurulurken İsrail şirketleri iflasın eşiğine geldi. Ekonomik krize giren İsrail, işgücünün 3’te 1’ini kaybederken faaliyetlerine devam eden şirketlerin gelirleri yüzde 50 düştü.
İSRAİL EKONOMİSİNE AĞIR DARBE!
Londra merkezli Financial Times’ta yer alan bir habere göre; Filistin-İsrail savaşında, siyonistlerin 488 milyar dolarlık ekonomisinin sarsıldığı ve binlerce kişinin işsiz kaldığı belirtildi. Aksa Tufanı sonrası Kassam Tugayları tarafından başlatılan operasyonun, İsrail ekonomisine ağır darbe vurduğu, kamu finanslarını zorladığı ve birçok sektörü krize sürüklediği kaydedildi.
TAHLİYE EDİLENLERİN MALİYETİNİ KARŞILAYAMADI
Gazze’nin çevresindeki yerleşim yerlerinden tahliye edilen İsrail vatandaşları, işgal altındaki diğer şehirlerin otellerine yerleştirildi. Tahliye edilen 1000 kişiye otel odalarını açan Atlas isimli bir otelin müdürü Lior Lipman, İngiliz medyasına konuşarak, acil yardım çağrısında bulundu. İsrailli işletmeciler, İsrail hükümetinin söz vermesine rağmen maliyetleri karşılamadığını söyledi ve iflasın eşiğinde olduklarını belirtti. Lipman, “Bir güvenlik ağı olup olmayacağı konusunda emin değilim” ifadesiyle İsrail devletini eleştirdi.
NETANYAHU’NUN YARDIM SÖZÜ YETERSİZ
Siyonist İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu, “silah altındaki bir ekonomi” oluşturma sözü verdi ve savaşın etkileriyle mücadele etmek için büyük miktarda nakit para aktarılmasını vadetti. Ancak İsrailli iş adamları, hükümetin sağladığı yardım paketini yetersiz olduğunu ve yardım şartlarının ağır olduğunu vurguladı.
“İSRAİL DEVLETİ, HALKINI TERK ETTİ”
İsrail Üreticiler Derneği Başkanı Ron Tomer, birçok kişinin zararının temin edilmediği eleştirisinde bulundu. “Devlet halkını terk ediyor” eleştirisnde bulunan Tomer, “Maaş çeklerinde ciddi bir sarsıntı yaşayacağız” ifadesinde bulundu.
İŞGÜCÜNÜN YÜZDE 8’İ ASKERE ÇAĞRILDI
350 bin yedek askerin göreve çağrıldığı İsrail’de işgücünün önemli bölümü etkilendi. İsrail’in yüzde 8’lik işgücü, askere alındı.
YÜZDE 18’LİK İŞGÜCÜ ÇALIŞMIYOR
İsrail’de yaklaşık 764 bin kişi savaş durumundan dolayı çalışmıyor. Askere alınma, şehir ve kasabalardan tahliye, okulların kapanması nedeniyle çocuklarına bakma gibi sebeplerden dolayı işgücünün yüzde 18’i istihdam edilemiyor. En çok etkilenen alanın inşaat sektörü olduğu belirtiliyor.
3’TE 2’Sİ YA KAPANDI YA DA MİNİMUM DÜZEYDE ÇALIŞIYOR
Gazze’ye yakın bölgelerde işletmelerin büyük çoğunluğu faaliyet gösteremiyor. Söz konusu işgal edilmiş bölgelerde işletmelerin 3’te 2’si ya kapanmış ya da minimum düzeyde faaliyet gösteriyor.
FAALİYETTE OLANLARIN YÜZDE 50’DEN FAZLA GELİR KAYBI VAR
İsrail genelinde işletmelerinin 3’te 1’i kapanmış veya kapasitesinin yüzde 20’sinin altında çalışıyor. Faaliyet gösteren diğer işletmeler ise yüzde 50’den fazla gelir kaybına uğradı.
PSİKOLOJİK YIKIM VAR
İsrail iş dünyası, hükümetin ekonomiyi yeniden inşa etmek için daha fazla önlem alması gerektiğini belirtiyor. İsrail ekonomisinin geleceği hala belirsizliğini korurken savaşın psikolojik etkisinin İsrail vatandaşlarında olduğu gibi İsrail ekonomisinde de ağır bedeller ödediği belirtiliyor.